سوالی که اغلب توسط مودیان مالیاتی (چه اشخاص حقوقی مثل شرکتها و موسسات، و چه صاحبان مشاغل) پرسیده میشود، این است که آیا ما مشمول ارزش افزوده هستیم یا نه؟ یعنی علاوه بر مبلغ فروش کالا و خدمات، مبلغی هم باید بابت مالیات و عوارض ارزش افزوده از مشتری بگیریم؟
امکان بزرگنمایی کلیپ در قسمت پایین و راست کلیپ (با کلیک روی علامت مربع) وجود دارد.
برای پاسخ به این سؤال، موضوع را در 2 بخش زیر مورد بررسی قرار میدهیم:
بخش اول - بعضی از کالاها و خدمات معاف از ارزش افزوده هستند: اگر ماده 9 قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده (مصوب 1400/03/02) را مطالعه کنید، متوجه میشوید که چه کالاها و خدماتی معاف از ارزش افزوده هستند. به عنوان مثال: محصولات کشاورزی فرآوری نشده، معاف از ارزش افزوده هستند. فرقی هم نمیکند که فروشندهِ این کالاها چه شخصی باشد؛ شرکت باشد یا یک بنکدار! پس هر مودی مالیاتی که کالای معاف از ارزش افزوده می فروشد، به هیچ وجه نباید مبلغی بابت مالیات و عوارض ارزش افزوده از مشتری دریافت نماید. چون مشمول جریمهای معادل 2 برابرِ ملیات و عوارض ارزش افزودهِ دریافتی میشود و این جریمه غیرقابل بخشودگی است!
حال، یک سوال پیش میآید و آن هم این است: اگر هر مودی که کالا یا خدمات مشمول (غیرمعاف) میفروشد، باید مالیات و عوارض ارزش افزوده را از مشتری دریافت نماید؟ جوابش، هم بله است و هم خیر! اینجاست که باید به سراغ بخش دومِ بررسی برویم:
بخش دوم - در رابطه با فروش کالا و خدمت غیرمعاف یا مشمول: مودیانی میتوانند (بابت کالاها و خدمات غیرمعاف) مالیات و عوارض ارزش افزوده از مشتری دریافت نمایند که جزء فراخوانهای ارزش افزوده باشند و در پرونده مالیاتی، ثبت نام ارزش افزوده را انجام داده باشند. تا امروز که در حال تهیه این کلیپ هستیم، 10 فراخوان ارزش افزوده توسط سازمان امور مالیاتی ابلاغ شده است. در فراخوانها مشخص است که چه اشخاصی (حقیقی و حقوقی) مکلف به دریافت ارزش افزوده از مشتری هستند. قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده و مشروح فراخوانهای ارزش افزوده در سایت فراد حساب (صفحه " فایلهای مالیاتی") بارگذاری شده و شما میتوانید این فراخوانها را مطالعه نمایید.
نتیجه میگیریم که اگر کالا یا خدمتی معاف از ارزش افزوده نباشد و فروشنده هم جزء یکی از فراخوانهای ارزش افزوده باشد (یعنی هم کالا یا خدمت، مشمول ارزش افزوده باشد و هم فروشنده!) در این حالت، فروشنده مکلف به درج مالیات و عوارض ارزش افزوده در فاکتور فروش و دریافت آن از مشتری است و بعد از پایان فصل هم باید در مهلت قانونی، نسبت به پرداخت مالیات و عوارض ارزش افزوده به سازمان امور مالیاتی اقدام نماید. چون مالیات و عوارض ارزش افزودهای که فروشنده از مشتری دریافت مینماید، متعلق به فروشنده نیست و فروشنده عملاً نقش یک واسط را بین سازمان امور مالیاتی و مشتری ایفا می کند.
© انتشار این مطلب، با ذکر منبع و با رعایت قانون کپی رایت مجاز است.
با سلام . ممنون ،خلاصه و مفید و قابل استفاده بود.و همچنین بابت مطالب مربوط به فراخوانهاتون در سایت تشکر می کنم.
48 روز پیش ارسال پاسخدرود بر شما. ممنون بابت نظرتون. خدا رو شکر که مفید بود.
48 روز پیش ارسال پاسخ